Erfarenheter Åstol runt – open water simning i kubik

Åstol är en liten ö strax norr om Marstrand och söder om Tjörn. Det är stora öppna havsvidder på alla sidor Där är alltid sjö. Där går årligen Sveriges saltaste Aquaton

Jag ställde upp i Åstol runt i år även om jag lät bli löpningen. Med hälsporre så var det uteslutet Jag var glad jag kunde simma alls och att handleden är återställd efter armbrottet i april.

Vädret var helt fantastiskt. 3-4 sekundmeter men med det utsatta läget så var det ändå rätt mycket sjö. Det är väldigt mycket grund runt ön vilket ibland gav oväntad sjöhävning men också mycket att titta på.
åstol_karta

Simningen fungerade hyfsat. Jag har inte simmat så långt non-stop i år alls då jag prioriterat teknik och fart i form av intervallträning på kortare sträckor om 50-100 meter med vila emellan. Jag var nöjd på så sätt att jag kunde anpassa mig till sjön bra oavsett vindriktning och jag simmade rakare än någonsin i livet. Att titta upp och spana efter rätt väg tar dock allt för lång tid fortfarande – jag tappar oerhört mycket på detta.

Vågor

Mitt sätt att hantera vågorna är att ”lyssna in” dem dvs. anpassa armfrekvensen så att jag kommer i takt med sjö och andning. Jag forcerar aldrig. Trots detta så var det rätt besvärligt vissa sträckor.

Om du själv är i svårigheter någon gång – tänk på att du aldrig kan vinna över sjön – du måste ”ge dig” och anpassa dig. Risken är annars att du får i dig för mycket vatten, får kallsupar eller till och med spyr. Hitta sjöns rytm i stället genom att finjustera armfarten. Stäng av fötterna helt om du behöver gå upp i armfrekvens.

Jag får säga att jag är fenomenalt bra på medvind och hög sjö – jag passerar många dessa sträckor. Min kropp är med andra ord gjort för surfing snarare än simning *asgarv*.

Maneter

Totalt sett så var det inte mycket maneter. De höll sig mestadels en bit ner som beräknat. När solen gassar så dyker de ner till kyligare vatten om möjligt.

Vid den punkt av ön där vågorna skall bestämma sig för om de skall gå på insidan eller utsidan (sydvästlig vind) var det enormt mycket brännmaneter.  Jag gissat det bildas ett slags ”bakvatten” där. Det gick att kryssa runt dem utan större problem men vid två tillfällen – efter att jag kikat upp för att ta ut kursen – så var jag nära att få en brännmanet i ansiktet. När jag simmar spanar jag under vattenytan men dessa få sekunder jag kikar upp rör jag tydligen tillräckligt på mig för att simma in ett icke-avspanat-område. Nästa OW tävling så skall jag finslipa tekniken dvs spana av noga innan uppkikande.

Självklart hade jag Safe Sea på mig – manetskyddsmedlet – men jag undviker ändå dessa varelser om möjligt.

Då mitt lager av Safe Sea fortfarande är på resa genom Europa så smorde jag in de som beställde. De får leverans så fort jag får hem flaskorna (min leverans fastnade i Tel Aviv före tre veckor sedan p.g.a hackerattacken)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA IMG_0598 kopiera IMG_0599

KRamp

Eftersom jag bestämde mig väldigt sent för att simma – jag fyllde ju år den dagen med allt vad detta innebär – så var jag ”undervätskad”. Detta är alltid mitt naturliga tillstånd om än oönskat. Att äta mineraltsalt och dricka elektrolyter dygnet innan minskar risken för kramp men jag var sent ute denna gång. Det gick bra ända tills sista tredjedelen. Strax efter att krampen satte in så fick jag sjön i ryggen varvid jag kunde surfa in med ena foten flexad periodvis för att få en stretch på vaden. Krampen släppte efter några hundra meter.

Landningen

Jag var osäker på vart jag skulle gå upp och en simmare snett framför mig stökade till det lite extra då han simmade fel väg.  Väl iland kände jag mig som en skeppsrullad flaska whisky typ Talisker. Jag var enormt ostadig på benen. Jag hade konstigt nog svinont under mina fötter och framför allt i hälsporren. Detta är knäppt då avkylning brukar lindra.

Detta är en härlig tävling. Jag rekommenderar den starkt. Även om du inte fixar 7 km löpning ovanpå så är det värt startavgiften att simma runt i tryggt sällskap med följebåtarna. Stämningen på ön är helt fantastisk precis som tävlingsledningen.

 

Stort Grattis Åstols Idrottsförening – ni gjorde det igen!