Torekov swimrun och Open water 2018

När man simmar open water så vill man antingen bara njuta eller kunna fokusera på tävlingen eller träningen. Här är filmen från förra årets Open water simning

Varför inte slappna av lite gällande de små röda odjuren, solen och skavet i nacken? 

Slipp bli bränd!

Safe Sea kan hjälpa dig. Lotionen ger dig ett skydd mot brännmaneter,  mot solen och mot skav av våtdräkten exempelvis i nacken. Det är dessutom en alldeles utmärkt hudvårdsprodukt för väderbitna ansikten.

Jag dyker upp på Torekov Open water och Torekov swimrun med:

  • Safe Sea SPF 40, lämplig för simning i alla former som inte sliter för hårt på ytskiktet. Solskyddsfaktor 40. Utmärkt bodyglide (exempelvis om du blir skavd i nacken av våtdräkten).
  • Safe Sea Spray SPF 40 – innehåller lite mindre mängd vitmedel och lite mer silikon vilket ger bättre slitstyrka. Begränsad upplaga för testbruk.
  • Safe Sea Sport – innehåller lanolin vilket ökar slitstyrkan rejält. Det är en lite mer vattenfast lämplig för sporter som sliter extra hårt exempelvis surfing, vattenskidor mm. Begränsad upplaga för testbruk.

Safe Sea är testad för upp till 80 minuters simning.

Om du vill köpa

  • Innan eller efter tävlingen – beställ via formuläret Beställ Safe Sea och ange rabattkod enligt utskick av tävlingsledningen. Du får 20 kr rabatt på listpriset dvs 230:- istf 250:-.
  • På plats – pris 230:-
  • Du kan även beställa/köpa en låda eller tag 4 och betala för 3 (183 respektive 187:50 per flaska).

Jag söker även återförsäljare – är du en lämplig person för detta eller känner du någon så hör av dig.

Beställ Safe Sea

Jag vill veta hur det går för dig oavsett om du använt standard Safe Sea eller de nya produkterna.

Egna erfarenheter

Jag är en hängiven open water simmare sedan tre år. Jag simmar i min hemmavik flera gånger i veckan. yttrelonn_bba2

Sommaren 2017 simmade jag på 17 brännmaneter i utan att ha bli påverkad på de ytor som lotionen funnits på. Jag har gjort tre tester med hink där jag hållit ovansidan av handen mot manettrådar och efter 25-30 sekunder börjar det sticka lite. Jag får dock inte full reaktion vid dessa långvariga exponeringar. Jag blir inte ens röd.

Jag har även testat medlet mot den fruktade klängmaneten – en ny invasiv art som härjar kring insidan av Tjörn. Medlet fungerade för den också. Läs mer här>

En del av nässelcellerna låter sig inte luras och det är därför långvarig exponering känns lite grand – om än minimalt. Helt klart är att jag inte blir påverkad vid de korta kontakter jag har när jag simmar. Jag kan koppla av och njuta bättre numera trots att det finns brännmaneter  i närheten. Förr gick jag upp. Nu simmar jag vidare.

Mer om Safe Sea

Safe Sea skapar ett skalskydd i form av en glatt yta av silikoner och artegna ämnen som gör att maneten inte känner igen dig vare sig som fiende eller byte. Den avstår då från att pumpa upp trycket i nässelcellerna för att skjuta ut en lilla ”harpunen” med giftet. Allt är biologiskt nedbrytningsbart. Inga parabener ingår.

De aktiva substanserna finns i havsorganismer och är inte på något vis giftiga – ämnena finns i havet eller manetens egen kropp. Medlet härmar clownfiskens skydd mot sitt värddjur havsanemonen. Det består av proteiner och mineralsalter – alla finns i havet eller havsdjuren själva.

Ytskiktet av silikoner måste finnas där dels i form av manetskydd och dels för att de skyddande ämnena skall stanna kvar i skinnet. Dessa är extremt slitstarka och vattenfasta men finns likväl på listan över godkända biologiskt nedbrytningsbara ämnen i EU. Det mesta av ytskiktet ”landar” inte i havet utan fastnar på din handduk eller insidan av dina kläder.

Jag berättar gärna mer på plats.

Hur Safe Sea används finns beskrivet här>
Vetenskapliga studier>

Med vänlig hälsning

Bettina