Ett oväntat besök – lysmanet eller rörmanet

Foto: Creative Commons license © Hans Hillewaert

Om du vill läs om hur maneter rör sig och när de kan tänkas dyka upp så läs När finns det brännmaneter och var finns de?>

Jag har redan blivit bränd av brännmaneter två gånger i år. Första gången för att jag inte trodde det fanns några ännu. Andra gången för att jag missade att smörja in mig med Safe Sea i ansiktet. Båda gångerna såg jag inte skymten av någon manet. Då de är små och ljusgula och har relativt långa trådar så här års så var jag inte förvånad första gången alls. Andra gången reste jag mig dock  upprätt omgående på sandbotten och spanade men såg absolut ingenting. Det gjorde djävulskt ont.

Hela kvällen gjorde det fasansfullt ont. Det kändes som bubblande kokande kolsyra i ansiktet. Jag var knallröd. Jag gick passade på att gå igenom hela batteriet av huskurer utan att något fungerade. Jag tog anti-histamintabletter och testade läkande örter, vinäger, alla slags salvor jag kunde hitta hemma inklusive extra stark kortisonsalva – inget hjälpte. Kortisonet dämpade dock rodnaden snabbt men de gjorde lika ont fortfarande.

Jag har ju gjort ett antal tester med och utan Safe Sea på händerna – detta var i en helt annan klass än någon annan gång jag blivit bränd.

Jag började leta fakta kring detta med brännmaneter och om vi har en del gästande sorter som kan vara värre än vår vanliga röda brännmanet. Jag kontakta bland annat Lene Friis-Møller som är en marinbiolog med maneter som specialitet. Hon gissar att jag råkat ut för en lysmanet https://sv.wikipedia.org/wiki/Lysmanet. Den är näst intill genomskinlig, 5-6 cm stor, har upp till tre meter långa armar och bränns värre än röd brännmanet. Den finns bland annat i Irländska sjön och kan synas längs våra kuster ibland.

Creative Commons license © Hans Hillewaert

Creative Commons license © Hans Hillewaert

Ett annat tips jag fått från Tjärnö Marinbiologiska är rörmanet som är helt ofärgad och kan bli upp till 30 meter lång. De exemplar som påträffats på västkusten har dock varit kortare. Det är ingen snäll manet https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&artikel=6590144

Creative commons license: Seascapeza

Creative commons license: Seascapeza

Jag hoppas jag slipper träffa på fler av vad det nu var jag råkade ut för och ja – jag kommer smörja in mig noga framöver på alla oskyddade ytor framöver med Safe Sea. Dock är jag osäker på om medlet fungerar mot rörmaneten då den är en koloni av flera olika varelser dvs ingen äkta manet.

Jag kommer att köpa en lokalbedövande salva typ Xylocain att i bakfickan om jag likväl blir bränd igen. Jag kommer att ta denna för smärtan och kortisonsalva för inflammationen. Jag återkommer med rapport framöver.

Om du vill läs om hur maneter rör sig och när de kan tänkas dyka upp så läs När finns det brännmaneter och var finns de?>